Kezdőlap
kapcsolat
jobbf
jobbalja

Facebook

Belépés

Nyelvek

Archívum böngésző

« június 2023  
V H K Sze Cs P Szo
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Tartalom megosztás

Tartalom átvétel

Támogatóink

Köszönjük azon személyek támogatását, akik adójuk 1%-ának felajánlásával segítették egyesületünk munkáját. Támogatásukat kutatási-védelmi programjainkra fordítjuk.

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Vidékfejlesztési Minisztérium
Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal


Látogatók

Ki mérgez kit a magyar szántóföldeken?

Sajnos ismét előkerült a Redentin, ez a gyilkos szer. A sajtóban az utóbbi időben megjelent sok cikk, a pocok és hörcsög gradációkról, és a teendőkről. A RAPTORSPREY LIFE projekt (a veszélyeztetett parlagi sas és a kerecsensólyom zsákmány forrásának biztosítása) álláspontja és véleménye a Redentin rágcsálóirtó szer ismételt engedélyezése kapcsán.


Magyar Emlőstani Évkönyv

Emlőstani ÉvkönyvA Magyar Emlőstani Évkönyv (Hungarian Yearbook of Mammalogy) a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület és a „Milvus Csoport” Madártani és Természetvédelmi Egyesület közös kiadványa, mely a Magyar Természettudományi Múzeum támogatásával jelenik meg. Évente egyszer, csak digitálisan megjelenő, magyar nyelvű, angol kivonatos, színesen illusztrált, online tudományos folyóirat. A cikkek elérhetők a www.mammalogy.hu weboldalon.


Közhasznúsági jelentés 2014

Közhasznúsági jelentés 2014


RAPTORSPREYLIFE

ürge life logoürge life logoEgyesületünk is részt vesz egy aktuális Life projektben!

Projekt címe:

A veszélyeztetett parlagi sas és a kerecsensólyom populációk zsákmánybázisának biztosítása a Kárpát-medencében

Projekt rövid neve: RAPTORSPREYLIFE

Projekt referencia száma: LIFE13 NAT/HU/000183

A program időtartama: 2014. 07. 01 - 2018. 12. 31.

EU LIFE+ program finanszírozásának mértéke: 75% (2.170.606 €)

Projekt teljes költségvetése: 2.894.178 €

link:


Közhasznúsagi jelentés 2013

Merleg 2013 és közhasznúsági jelentés


Közhasznúsági jelentés 2012

Közhasznúsági jelentés 2012


Vízi denevér halászó táplálkozási stratégiája

A vízi denevér egyike Európa "halászó" denevéreinek. E hazánkban gyakorinak mondható faj a vízfelszínről nagy lába segítségével szedi le elsősorban rovarokból álló táplálékát, de repülő rovarokat is elkap. Maga a halászó mozdulatsor annyira gyorsan játszódik le, hogy szabad szemmel nem is figyelhető meg, csupán az látszik, hogy a denevér közelebb kerül a vízfelszínhez és meg is érinti azt (ennek sajátos hangja hallható is). A felvételek a Bükkben készültek.
Keresés


Denevérek és vizek

A denevérek számára nagyon fontosak a különböző víztestek. Nyugodt felülettel rendelkező vizekből repülés közben isznak, illetve a vízi és tavi denevér a vízfelszínről történő zsákmányszerzésre specializálódott, viszonylag nagy méretű lábuk segítségével mintegy "lehalásszák" a különböző rovarokat.
Az idei száraz év nem kedvezett a denevéreknek sem, a Bükkben sok fontos ivóhely kiszáradt, így a megmaradt tavaknál, patakoknál még nagyobb a forgalom éjszakánként.Vízi denevér halászat közbenVízi denevér halászat közbenIvó rőt koraidenevérIvó rőt koraidenevér


Bükk-fennsík 2012

Július elején a Bükk-fennsíkon próbálkoztunk az óriás koraidenevér befogásával és rádiós nyomkövetésével. Sajnos sikertelenül, de még visszatérünk! Más fajokat azonban szép számmal fogtunk. Sikerült bizonyítani az alpesi denevér (Hypsugo savii) szaporodását, egy kölyöknevelés jegyeit viselő nőstényt fogtunk.
Alpesi denevérAlpesi denevér


Épületlakó fajok felmérése 2012

Átányi templomA fontosabb épületlakó denevérkolóniákat ellenőriztük. A nagy meleg a padlásokon tanyázó denevéreket is megviseli. Nem a szokott helyükön, hanem az alacsonyabb, hűvösebb padlásrészeken tartózkodnak az állatok. A kölykök mortalitása is nagyobb idén.
Közönséges denevérek a hőség miatt a padlás aljához közel tanyáznakGuánó elhullott kölykökkelGuánó elhullott kölykökkelKözönséges denevér


   
denever.jpg